May 19, 2012
KEGUNAAN PISANG DALAM KEHIDUPAN HARIAN
Daun pisang
# Digunakan sebagai alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas.
# Digunakan sebagai pelindung hujan
# Pembalut kuih atau masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.
# Batang pisang
# Digunakan untuk membuat rakit.
# Mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.
Buah pisang
# Boleh dimakan masak atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat, dan dijadikan kerepek.
Jantung pisang
# Dibuat sebagai ulam selepas dicelur.
Khasiat pisang dari sudut kesihatan
# Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
# Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak dan sodium yang membantu merendah kolestrol.
# Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
# Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Oleh kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
# Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
# Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap.
PROSES MEMBAJA HARI INI... ESOK PROSES MERACUN DAN MERUMPUT
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment