May 20, 2012
May 19, 2012
KEGUNAAN PISANG DALAM KEHIDUPAN HARIAN
Daun pisang
# Digunakan sebagai alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum apabila terkena makanan yang panas.
# Digunakan sebagai pelindung hujan
# Pembalut kuih atau masakan seperti ikan bakar atau kuih lepat.
# Batang pisang
# Digunakan untuk membuat rakit.
# Mempunyai gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali dan bahan seumpamanya seperti guni.
Buah pisang
# Boleh dimakan masak atau diambil semasa muda untuk dimasak sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat, dan dijadikan kerepek.
Jantung pisang
# Dibuat sebagai ulam selepas dicelur.
Khasiat pisang dari sudut kesihatan
# Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
# Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak dan sodium yang membantu merendah kolestrol.
# Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
# Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Oleh kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
# Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
# Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap.
PROSES MEMBAJA HARI INI... ESOK PROSES MERACUN DAN MERUMPUT




